
רוכבים אל העתיד: המועדון שמאחד ומחבר את ילדי רמת אשכול
פרויקט קהילתי שהחל כיוזמה צנועה של אימהות בלוד, הפך למוקד פעילות משמעותי לילדי ונערי שכונת רמת אשכול. כ-8 שנים חלפו מאז פורסמה בעיתונות הארצית הידיעה על היוזמה המבורכת של נשות העיר לוד בחברה הערבית, שהתגייסו להקמת מועדון רכיבת אופניים לילדי שכונת רמת אשכול. הפרויקט החל כשיתוף פעולה בין אימהות חד-הוריות, בית הספר היסודי "אלראזי", וארגון נָעַם (נשים ערביות במרכז לוד), וכלל גם פיתוח גינות קהילתיות בשטח בית הספר ובחצרות השיכונים, בעזרת תרומות של קרן קיימת לישראל.
מהרעיון – למציאות: כך הוקם המועדון
במסגרת הפרויקט, הוחלט להקים מועדון רכיבה על אופניים בשם "רוכבים אל הטבע", במטרה להרחיק את הילדים מהתנהגויות שליליות ולספק להם מסגרת בריאה ומעצימה. בזכות קמפיין מימון המונים ותרומה פילנתרופית משמעותית, הצליחו היזמים לגייס את הסכום הדרוש לרכישת אופניים.
עיריית לוד, באמצעות ה"קרן לפיתוח לוד" ואגף הספורט, זיהתה את הפוטנציאל החברתי והחינוכי של המועדון, הקצתה עבורו מקום מיוחד בהובלת מתנ"ס שיקאגו, והפרויקט החל להתפתח ולצבור תאוצה.
המועדון היום: מוקד ספורטיבי וחינוכי
כיום, המועדון פועל במלוא המרץ, ומעניק לילדים ולבני הנוער של השכונה הזדמנות להשתתף ברכיבה מקצועית במסלולים בתוך העיר ומחוצה לה. החייאת המועדון מחדש, לאחר תקופת הקפאה, התאפשרה בזכות פועלה של הגב' פידאא חנאחנה, סמנכ"לית רשת המתנ"סים ומנהלת המגזר הערבי בעיר.
פידאא, שנכנסה לתפקידה לפני כשלוש שנים, פועלת ללא לאות למלא את שעות הפנאי של בני הנוער בפעילויות חיוביות, ספורטיביות ותרבותיות. בהובלתה, מתקיימים מגוון חוגים ויוזמות במתנ"ס שיקאגו ובמתנ"ס הרכבת, המנוהלים על ידי הנדי באסל וחנאן סמארה בצורה מעוררת כבוד והתפעלות.
הנער שהפך למדריך
אחת הדמויות המרכזיות בפרויקט הוא יוסף שהין, שהיה חלק מהמועדון בנערותו וכיום משמש כמדריך מוביל, לאחר שעבר הכשרה מקצועית בתחום. בזכות תקציב ההדרכה של אגף הספורט בעיריית לוד, יוסף מקבל תמיכה להובלת הפעילות, מה שמבטיח שהמועדון ימשיך לשמש מסגרת חינוכית מהנה ומעשירה.
מחויבות עירונית לשוויון ולפיתוח קהילתי
הגב' פידאא חנאחנה מביעה הערכה עמוקה לעיריית לוד ולעומד בראשה, עו"ד יאיר רביבו, על המחויבות הבלתי מתפשרת לפיתוח מענים חינוכיים ותרבותיים לבני הנוער בחברה הערבית. ראש העיר מוביל מדיניות ברורה של צמצום פערים ומתן מענה הולם, הן לחינוך הפורמלי והן לחינוך הבלתי פורמלי, מתוך אמונה כי לכל ילד וילדה בעיר מגיעה הזדמנות שווה לצמוח ולהצליח.
אחד התחומים בהם באה מדיניות זו לידי ביטוי הוא תחום הספורט, בו אגף הספורט העירוני בראשות מאיר אליהו, יחד עם מנהל מחלקת הספורט ירון זרד, משקיעים רבות בקידום יוזמות ובתמיכה בלתי פוסקת בפעילויות ספורטיביות בחברה הערבית. "הם תמיד שם – מפרגנים, עוזרים, תומכים ודוחפים קדימה," אומרת פידאא, ומציינת בגאווה כי רק לאחרונה התקיימה אליפות הארץ באגרוף במתנ"ס הרכבת – אירוע שהפך לסמל של שיתוף פעולה ושל העצמת הספורט המקומי.
היא מייחלת להמשך שיתוף פעולה פורה, מתוך חזון משותף להפוך את לוד לעיר מובילה במתן הזדמנויות לכלל תושביה, ולהבטיח עתיד טוב יותר לדור הצעיר. "לוד היא הבית של כולנו, וההשקעה בנוער היא ההשקעה בעתיד העיר כולה."